Albal Circular i els Objectius de Desenvolupament Sostenible
El marc general en el qual se circumscriu Albal Circular conté una important visió transformadora. Una aposta per noves maneres de comprendre el present i descobrir el futur sobre la base d’un pensament diferent.
En aquest camí es creua el propòsit del projecte amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible, coneguts com els ODS o l’Agenda 2030. Els ODS es van adoptar per tots els Estats Membres del Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament en 2015 com una crida universal per a posar fi a la pobresa, protegir el planeta i garantir que totes les persones gaudisquen de pau i prosperitat per a 2030.
Així, es plantegen canvis en la manera en què el món i el nostre sistema aborden els 17 objectius específics.
Objectius ‘ODS’ a Albal Circular
Així, aquests 17 objectius, d’una manera més o menys directa, són contemplats i tractats en la realitat d’Albal Circular, tant en el seu objectiu general com en els específics. No obstant això, més enllà d’aqueixa visió general, existeix una relació més directa i específica amb 8 dels objectius:
Nota: Fes clic sobre cada objectiu per a veure una explicació més detallada.
Blank
4 - Educació de qualitat
Un dels principals vectors d’acció d’Albal Circular no és un altre que un compromís real amb l’educació ambiental, amb aqueixa visió Freiriana d'”aprendre fent”.
7 - Energia sostenible i no contaminant
La utilització del recurs orgànic en un context de proximitat geogràfica dóna valor al concepte d’estalvi energètic en cadascun dels processos que conformen el projecte Albal Circular. També al mateix temps en el tot, format per cadascuna d’aquestes xicotetes parts. Un estalvi que indirectament habilita energies per al seu ús en altres àmbits.
8 - Treball decent i creixement econòmic
Entenem el treball com el desenvolupament en la teua vida d’allò que mestresses, que aporta riquesa a la teua vida i que genera riquesa, no sols econòmica sinó també ambiental i social, per a ser distribuït entre totes. Per a això, és necessari créixer des de la visió tradicional de creixement econòmic? Als ODS també caben discrepàncies.
11 - Ciutats i comunitats sostenibles
La visió ‘bioterritorial’ del projecte Albal Circular dota als territoris tant de sostenibilitat com d’una capacitat de resiliència que, de ben segur, serà necessària en els temps esdevenidors.
Blank
12 - Producció i consum responsables
La gestió de residus orgànics i la seua transformació en recursos ens fa entendre com la consciència i la responsabilitat en qualsevol moment de la vida (i especialment en l’acte del consum), és un valor imprescindible d’harmonia i futur.
13 - Acció pel clima
Un dels subproductes que s’obtenen d’Albal Circular és el compost. Un input necessari per a l’aplicació en els processos de regeneració, de revitalització del sòl i la seua habilitació com a element de captura del CO₂.
15 - Vida d'ecosistemes terrestres
Aqueixa mateixa visió regenerativa forma part d’un perfil de respecte cap a aqueixos ecosistemes en els quals convivim amb altres expressions de vida, que cuidem i que són, en gran part, el motiu del nostre treball.
17 - Aliances per a aconseguir els objectius
La rèplica en altres territoris és fonamental per a portar a un port amb sentit tot aquest esforç. Tot el coneixement generat a Albal Circular es troba baix llicència creative commons, d’accés lliure per a la seua aplicació, adaptació i millora en qualsevol altre territori. En l’esperit d’Albal Circular tots aquests territoris comparteixen i s’embullen en un teixit col·laboratiu capaç de compartir, capaç de transformar.