Com sabeu, Albal Circular és un projecte ‘casolà’; els mateixos membres de Del Camp a la Taula, a més del participants del projecte que s’animen a pujar els divendres, som els que buidem les bosses amb recursos orgànics de tots i totes en les composteres. És entre tots que tirem les restes al contenidor; després les passem a les composteres i, gestionant-les, veiem que tot això es transforma en compost. Per això, per a assegurar la bona execució del projecte, necessitem que les bosses d’orgànic vinguen ‘lo millor’ possible. I com és aquest ‘millor’? Com aquestes bones pràctiques o ‘instruccions’ que tractarem a continuació i què, en realitat, són útils per a qualsevol sistema que utilitze un contenidor de restes orgàniques.
Les ‘bones pràctiques orgàniques’
- Només restes orgàniques i biodegradables: és important mantenir les bosses lliures d’impropis, és a dir, de productes no orgànics i que no es degradaran amb la resta de components. No són biodegradables les teles de productes sanitaris com bolquers, compreses o mascaretes. Així com el cafè; aquest és beneficiós en la compostera, però sense envasos o càpsules. Ací podeu veure la guia completa de què es pot i què no aportar.
- Bosses tancades: és també molt important pel treball fet al centre de compostatge que les bosses estiguen tancades. Així, evitem que les restes es surten i acaben embrutant els contenidors, a més de facilitar el control i pes d’aquestes.
- Evitar bosses dintre de bosses: és una pràctica que en algun moment tots hem fet; se’ns ha trencat una bossa i ràpidament l’hem clavat dins d’altra. El problema és quan aquestes bosses es queden tancades dins i barrejades amb noves restes. Hem d’intentar que, quan passe això, utilitzem la segona bossa com a reforç de la primera, però no per barrejar-ho tot dins.
- Utilitzar bosses compostables: en la mida possible, és millor utilitzar bosses compostables. Aquestes és possible incorporar-les a algunes composteres i, en qualsevol cas, són molt més sostenibles que les habituals de plàstic.
Recorda!
Has d’estar inscrit a través del formulari d’Albal Circular i respectar les normes per a formar part de la comunitat, utilitzar els contenidors del projecte i ajudar a millorar Albal i el món!
Impropis habituals que hem d’evitar
Alguns dels impropis habituals que ens trobem a les bosses són els següents. Son productes què dificulten el treball en gran mesura; al intentar separar-ho al depositar la bossa a la compostera o al trobar-nos el impropi intacte en el compost més de quatre mesos després. És una extensió que va bé detallar, més enllà de les bones pràctiques.
- Càpsules i envasos de cafè: les restes de cafè són molt positives per a la compostera, però no les càpsules i envasos fetes de plàstic i alumini. Si vols aportar aquestes restes al projecte, has d’obrir la càpsula i llançar només el cafè. Si no, al centre de compostatge haurem de dedicar més temps a intentar llevar cadascuna de les càpsules. Si vols reciclar-les sense tindre que buidar-les, pots portar-les a l’Ecoparc.
- Mascaretes: aquest producte, tan quotidià ara mateix, no és compostable. S’ha de llençar al contenidor gris, a la ‘resta’, mai a l’orgànic o el d’Albal Circular. Sis mesos després, aquests productes encara es troben quasi intactes a les composteres, dificultant el treball i l’extracció de compost.
Dissabte 6 de novembre, primeres Jornades Regeneratives de Del Camp a la Taula!
- Compreses i bolquers: aquest productes sanitaris tampoc són compostables i, pel seu tamany, dificulten encara més els treballs. Al igual que les mascaretes, han d’anar al contenidor gris. A aquest producte es suma la possibilitat de que es trenque i contamine el compost; dins tenen unes boletes d’un plàstic especial per absorbir la humitat que son un greu problema a la compostera.
- Tovalloletes o ‘toallitas’ humides: de nou, un problema paregut a les mascaretes. Es tracta d’una tela que, mesos i mesos després, encara continua d’una peça a la compostera. Llança-la al contenidor gris!
- Restes d’agranar, pols i arena: aquest element tampoc és beneficiós per al compostatge i ha d’anar al contenidor gris. És un error habitual tirar les restes d’agranar o buidar el dipòsit/bossa de l’aspiradora al orgànic, però és una equivocació. El mateix passa amb l’arena dels gats, per exemple.
- Tabac i cendra: les restes del foc tampoc han d’acabar a la compostera, així com el tabac i/o puntes de cigarret.
Moltíssimes gràcies per la teua implicació!