Gestió de Grans Generadors
Pugem la categoria compostera d’Albal!
Gràcies al suport de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, des de l’associació hem posat en marxa G³, la Gestió de Grans Generadors. Així, arranca el pilot d’un projecte per gestionar els residus de grans generadors, com escoles o verduleries, que es composten i produeixen aliments que tornen als generadors; una circularitat completa!
Perquè i qué es G³
L’estiu de 2022 va començar fins i tot abans del que marca el calendari; temperatures superiors als 35 °C a principis de juny i rebentades tèrmiques que fan que, en municipis com Alcoi, se superen els 30 °C a les 6.50 del matí. En barris com a l’Olivereta, a València, també des d’inicis de juny, és extraordinària la nit que les temperatures descendeixen de 23 °C, dificultant (sinó impossibilitant) el descans, especialment de la població més vulnerable. Gloria, Filomena… Les borrasques amb nom propi també se succeeixen, generant enormes danys materials i personals. El canvi climàtic és global, però ens afecta localment i hem d’adaptar-nos a aquest i frenar-lo, també, localment.
La lluita contra el canvi climàtic ha de ser global, però com els seus efectes, també s’ha d’actuar des de l’àmbit local. Això fem des de Del Camp a la Taula amb projectes com Albal Circular: gestionem en comunitat les restes orgàniques per evitar que acaben en abocadors soterrats, causant contaminació. En canvi, ho gestionem, amb restes de poda municipal, i apliquem el compost resultant a espais i jardins públics, així com l’Horta productiva. En resum: es crea una circularitat, una economia circular, totalment sostenible i que, en el seu camí, regenera el sòl i ‘resta’ carboni al medi ambient, mitigant el canvi climàtic.
La Gestió de Grans Generadors o G³, dut a terme gràcies al suport de la Generalitat Valenciana, a través de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, és el pilot del pas següent d’Albal Circular: no només compostar les restes de les llars, sinó també de grans productors de restes orgàniques, com escoles, verduleries…
El projecte ja està en marxa amb una primera escola albalenca. Estem plens d’il·lusió i expectatives: esperem i confiem en els bons resultats i, a través d’este web com a punt de partida (també a les xarxes i, fins i tot, presencialment), pots formar part. Pròximament, en esta mateixa pàgina, publicarem com va el desenvolupament del projecte.
T’esperem!
Així és el compost que obtenim entre totes i tots
Fes clic en la imatge per descarregar l’anàlisi fer per la Universitat Politècnica de València (UPV), en què s’analitza la composició del compost d’Albal Circular (de les primeres tandes de compost), i comparat amb el ‘bioestabilitzat’ que s’obté a les grans plantes industrials.