Vols participar?
Si t’interessa el medi ambient, la conservació de l’Horta i vols fer d’Albal un municipi més sostenible i avantguarda de la gestió de residus, t’invitem a contactar amb nosaltres mitjançant el següent formulari. Si primer vols llegir més en profunditat sobre el projecte, baix del formulari ho tens tot!
T’esperem!
Què és Albal Circular?
Nota: pot apuntar-te a través del formulari d’aquesta pàgina, però també pots fer-ho presencialment a l’Ajuntament d’Albal.
L’objectiu principal del projecte és conscienciar als veïns i veïnes del municipi de la importància del retorn al medi natural d’aquells recursos que, pel model de vida actual, transformem en fem i els efectes que això ocasiona (contaminació, emissió de CO₂ a l’atmosfera, contaminació del sòl, etc.).
Entre les diferents vies de retorn de la matèria al medi natural, des de l’Associació del Camp a la Taula triem aquella que per la seua facilitat de processament és la més similar al que ocorre en ell, el compostatge.
La generació d’aquests hàbits, el ser present d’una o l’altra manera en aquest procés, ens fa partícips i conscients del resultat de les nostres accions, en les quals, segons el camí que pren les nostres deixalles, beneficiem o empitjorem el planeta on vivim.
Aquest procés pilot servirà per a fer els primers passos, de conscienciació i transformació, cap a un model d’economia circular que millore i tinga en compte els valors ambientals, socials i econòmics.
Això s’articularà amb la creació d’espais d’aprofitament dels residus orgànics del municipi des d’una perspectiva d’economia circular, gestió descentralitzada, educativa i transformadora. Qualsevol persona resident a Albal es pot inscriure a través del formulari.
Com funciona?
La teua participació en aquest projecte, i així ajudar a la millora de l’entorn natural i urbà d’Albal, és molt simple: només has d’aportar les teues restes orgàniques als contenidors marrons d’Albal Circular.
Aquests es troben repartits pel municipi, al costat del contenidor marró municipal. Encara que pareguts, hi ha una diferència clara entre els dos: els d’Albal Circular ens permeten investigar quants d’aquests residus es poden gestionar al mateix poble, generant un benefici directe per a aquest. Ací pots consultar què es pot aportar als nostres contenidors.
Una vegada arreplegats els contenidors, amb unes restes orgàniques que, en realitat, són recursos orgànics, anem a les composteres ubicades en el Bosc Mediterrani. Allà està ja en marxa el procés que, gràcies a la teua aportació, donarà com a resultat humus o compost de qualitat. Una terra negra, molt rica en nutrients, que servirà per a millorar les propietats del sòl de l’Horta i dels parcs i jardins municipals.
Junts veurem com d’aportar una bossa de recursos orgànics, obtindrem una millora visible en el nostre entorn proper. Tot amb un procés que, a banda, és un actiu contra el canvi climàtic, recomanat inclús per l’ONU a través de la FAO (Organització de l’ONU per l’alimentació i l’agricultura).
A més, tot el procés està obert a la ciutadania; hi ha formació continua. Vols saber com gestionem les compostadores per fer-te una casolana? Com podem aplicar el compost obtingut al nostre hort o plantes del balcó? Com podem regenerar un sòl maltractat per ús de químics? Estem esperant els teus dubtes i participació!
Així és el compost que obtenim entre totes i tots
Fes clic en la imatge per descarregar l’anàlisi fer per la Universitat Politècnica de València (UPV), en què s’analitza la composició del compost d’Albal Circular (de les primeres tandes de compost), i comparat amb el ‘bioestabilitzat’ que s’obté a les grans plantes industrials.