“Molts individus virtuosos donen lloc a una societat virtuosa”
Confucio
La confluència d’intencions és una peça imprescindible en els processos de canvi, de transformació que necessita la nostra societat. Una societat, la del segle XXI, que en una àmplia majoria manté una mirada al futur construïda des de la por i la incertesa.
Si revisem allò que hem construït entre tots i totes, i les conseqüències que això ha tingut, veiem que vivim en un escenari on conflueix una triple desconnexió:
- La desconnexió de l’ésser humà amb la naturalesa, amb la vida. Només hem de girar la nostra mirada cap al passat, no gaire lluny, i veure la gran quantitat de fenòmens naturals, produïts en la seua majoria per l’impacte de l’activitat humana sobre el medi ambient, que es produeixen cada vegada amb major freqüència i que afecten enormement la vida. Per a generar tot allò que consumim globalment com a societat serien necessàries 1,5 planetes com la Terra, però solament tenim una.
- La desconnexió social, entre les persones: protestes, guerres, disturbis, fanatismes… Són símptomes d’una societat extremadament polaritzada en la qual prevalen els interessos de l’ego sobre els del col·lectiu, s’observa el “nosaltres contra vosaltres” amb plena normalitat, dinamitzant així l’enfrontament i la violència.
- La desconnexió personal, de nosaltres amb nosaltres mateixes. La malaltia del segle XXI no és una altra que la depressió, l’angoixa provocada per la insatisfacció que experimentem amb la nostra vida, amb tot allò que fem. L’any 2010 el nombre de morts per suïcidi va ser superior a la de morts en guerres, actes terroristes i desastres naturals agrupadament.
Per què es produeixen aquestes desconnexions? Sobre que se sustenta? Com és possible que entre totes les persones hàgem construït un sistema que com a resultat ens retorna alguna cosa que cap volem? Per què continuem fent el mateix?
Des d’Albalcircular.org entenem que per a abordar aquesta problemàtica en necessari un abordatge des de la mateixa societat, amb un projecte dissenyat, implementat, executat i governat directament per ella. Trobar un punt d’interés comú que ens permeta reconnectar-nos, conviure, compartir; ‘co-crear’ és un element clau per a posar en marxa aquestes dinàmiques de transformació.
El grup de veïnes i veïns d’Albal que hem iniciat aquest viatge amb l’aportació dels nostres residus orgànics domèstics, d’alguna manera comencem a comprendre’ns els uns als altres, les unes a les altres, comencem a relacionar-nos oblidant les nostres diferències, centrant-nos en allò que compartim i amb una postura oberta a acompanyar a aquells que encara segueixen en els pols i necessiten trobar un ‘perquè’ per a començar el camí.
La regeneració del nostre entorn natural, parcs, jardins, camps de cultiu… És l’eina de la qual ens hem dotat totes i tots per a trobar-nos en un espai comú, al qual totes pertanyem i des del qual estem construint el futur.
L’objectiu? L’autoconstrucció d’una xarxa de relacions que configure una comunitat viva, creativa i que millore la qualitat de vida al nostre poble, a Albal.