Entrada original publicada al web de Del Camp a la Taula
Fa una poc més d’any i mig comencem aquesta bonica aventura del projecte Albal Circular. Acompanyats d’una comunitat cada vegada major i més involucrada, hem aconseguit una primera fita que ens havíem marcat fa alguns mesos; compostar entorn dels 400 kg setmanals de residus urbans. El maig de 2022 estem en un nivell de quasi el doble, entre 700 i 750 kg setmanals.
Com no podia ser d’una altra manera, hem aprés molt, tant en el procés de compostatge col·lectiu com en la construcció d’un camp social saludable, divers i obert a totes les persones. En el primer dels àmbits d’aprenentatge obtenim mensualment al voltant de 1.000 kg de compost d’una alta qualitat llest per a ser aplicat en els espais naturals i de producció agrícola que estem regenerant.
Un d’aquests espais és el Centre d’Interpretació de la Naturalesa (CIN) Bosc Mediterrani, situat a l’esquena del parc de Santa Anna. Ací està també el primer centre de compostatge col·lectiu d’Albal Circular. En aquest espai usem el compost i les restes de poda triturades que, seguint les indicacions de l’Ajuntament d’Albal, ens facilita l’empresa que gestiona el manteniment de parcs i jardins del poble, el Centre Verd. Un procés en el qual hem vist l’evolució del sòl, que alberga cada vegada més vida, que dona major frondositat a la vegetació que allí es troba, que absorbeix l’aigua de pluja i plena de vida tot l’entorn, on cada dia escoltem una simfonia de cants d’ocells que era impensable fa uns mesos. Hem vist un espai on l’ésser humà va trencar el cicle de la matèria orgànica que manté tot aquest equilibri, i hem aprés a restaurar-lo.
En el segon àmbit d’aprenentatge de la nostra travessia ens adonem de la importància de compartir tot això que hem aprés i aprendre d’aquelles persones amb les quals ho compartim. Per això hem dissenyat un Taller del cicle de la matèria orgànica i l’hem posat a la disposició de qui vulga viure’l.
Des d’aquest marc i sobre la base del conveni que Del Camp a la Taula manté amb l’ajuntament del nostre poble entorn de l’educació ambiental, durant aquests dies hem rebut la visita de persones, monitors i usuaris, de l’Associació de Familiars de Persones amb Malaltia Mental (AFPEM) i de l’Escola d’Adults d’Albal (EPA Albal), que s’acosten a conéixer què és Albal Circular i a viure el taller ‘El Cicle de la Matèria Orgànica’.
En aquestes visites, entre tots i totes, hem reflexionat sobre la necessitat de regenerar el nostre maltractat i oblidat sòl perquè torne a complir la seua funció principal: el sosteniment de la vida. Sí, depenem del sòl per a viure, tant per a garantir el nostre aliment com per a mantenir les condicions idònies que ens permeten continuar vivint dignament en aquest planeta. Hem treballat entorn del maneig del compostatge des de la matèria primera que obtenim gràcies a les persones, menjadors de centres educatius i establiments de restauració que participen en Albal Circular. Cal ressaltar que això suposa un alt percentatge del total de residus orgànics que se separen en el municipi i que, des d’aquest apassionant projecte, aquests residus es transformen en recursos que ens permeten regenerar tant el sòl com les nostres pròpies relacions humanes.
Volem agrair de cor la participació i disposició de cadascuna de les persones que participen en el projecte, igual que a aquelles que ens han visitat i encara no ho fan, i aprofitar per a estendre la invitació a més entitats, centres educatius, persones… A tot ens que genere residus orgànics a participar en Albal Circular i a descobrir el sentit de fer-lo assistint al taller ‘El cicle de la matèria orgànica’.
Escriu-nos a través d’aquest formulari si estàs interessat o visita el nou apartat en el web, i crearem grups per a viure aquest taller.